Çevre Dostu Çözümlerle Muğla’da Su Krizine Karşı Adımlar Atılıyor
MUĞLA (İGFA) – Yaşanan su krizine karşı önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Kent genelinde su tüketimini azaltmayı hedefleyen kurakçıl peyzaj projeleri sayesinde çevre dostu uygulamalar yaygınlaşarak hayata geçiriliyor. Otogar bağlantı yolu üzerinde gerçekleştirilen kurakçıl peyzaj çalışmaları, bu projelere yeni bir soluk getiriyor.
Kurakçıl peyzaj projeleri, sadece estetik bir çevre oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda sulama için gereken su miktarını önemli ölçüde azaltıyor. Bu uygulamalar sayesinde günde 33 bin kişinin su ihtiyacına denk gelen tasarruf sağlanmaktadır. Proje kapsamında, kentin görsel güzelliği için toplamda 10 bin metrekarelik bir alana 597 ağaç dikilerek su kullanımı azaltılırken, farkındalık da artırılmaktadır.
Büyükşehir Belediyesi, kurakçıl peyzaj projelerinin yanı sıra suyun doğru kullanımı için arıtma tesislerinden elde edilen geri dönüştürülmüş suları da değerlendirmektedir. Menteşe ilçesinde bulunan yeşil alanların %90’ı Atık Su Arıtma Tesisi’nden elde edilen geri dönüşüm sularıyla sulanmaktadır. Benzer şekilde, diğer ilçelerde geri dönüştürülmüş su kullanılarak su tasarrufuna katkı sağlanmaktadır. Ayrıca MUSKİ Genel Müdürlüğü, susuz peyzaj çalışmaları için düzenlediği “İklim Değişikliğine Uyumda Uluslararası Susuz Peyzaj” çalıştayıyla farkındalık yaratmaktadır.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, iklim krizinin su krizini beraberinde getirdiğini belirtmiştir.
Başkan Aras, “Muğla olarak doğal kaynaklarımızı korumayı ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefliyoruz. Küresel sorunlara yerel ve yenilikçi çözümler üretmek önceliğimiz. Kurakçıl peyzaj projeleri ve geri dönüşüm suyu kullanımıyla gerçekleştirdiğimiz su tasarrufu çalışmaları, bu hedeflerimize ışık tutuyor” diyerek projelerin önemine vurgu yapmıştır.