Türkiye Kuru İncir Üretiminde ve İhracatında Dünya Lideri
Türkiye, kuru incirde üretim ve ihracatta dünya lideri konumunda bulunuyor. Ancak kuru incirde aflatoksin sorunu, ihracattan geri dönen ürünlere ilişkin endişelere neden oluyor.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, Türkiye’nin kuru incirde uluslararası standartlara uygun üretim yaptığını vurguladı. Aflatoksin sorununa karşı üretici, ihracatçı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işbirliğiyle sıkı kontrol ve denetimlerin yapıldığını belirtti.
Toplantıda konuşan Işık, aflatoksinin kuru incirde doğal bir sorun olduğunu ve üretim dönemindeki hava koşullarına bağlı olarak bu sorunun yaşandığını açıkladı. 2024 yılında Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığına dair artış yaşandığını ifade etti.
Aflatoksinle mücadele kapsamında kuru incirlerin karanlık odalarda UV lambaları ve lazer ayıklama makineleriyle kontrol edildiğini ve laboratuvarlarda analiz edildiğini belirten Işık, bu sürecin titizlikle yürütüldüğünü aktardı.
Işık, AB ülkelerine ihraç edilen kuru incirlerin kesilerek analiz edildiğini ve ülkemizdeki standartların AB tarafından talep edildiğini savundu.
Her yıl binlerce ton aflatoksinli inciri biyogaz tesisinde enerjiye dönüştürdüklerini ifade eden Işık, bu yıl yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle aflatoksinli incir alım oranını artırdıklarını ve çiftçilere saygısızlık yapıldığını dile getirdi.
İhracattan geri dönen ürünlerin Türk Gıda Kodeksi’ne uygunsa ülkemize girişine izin verildiğini belirten Işık, kuru incirin yurda girişi için yapılan kontrollerin detayları hakkında bilgi verdi.
İhracat sezonu boyunca kuru incir ihracatının arttığını söyleyen Işık, döviz gelirinde de %41’lik bir artışın yaşandığını kaydetti.