Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini hakkında merak edilenler

Posted by

T24 Yaşam

Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin AB tarafından PDO (korumalı menşe adı) olarak tanınması, “Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini” isminin korunmasına, ürünün ve ürünün coğrafi üretim alanıyla bağlantılı benzersiz özelliklerinin yanı sıra geleneksel bilgi birikiminin de tanıtılmasına yardımcı olacak.

Sofralık Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini Türkiye’nin en sevilen çeşitlerinden Edremit zeytininin çizilmesi ve salamurasıyla elde ediliyor.

Yumuşak etli ve limon kabuğu aromalı

Bu zeytinin üretimindeki ayırt edici temel özellik, doğal fermantasyon. Fermantasyonu sırasında kimse zeytine müdahalede bulunmuyor veya kimyasal işlem yapılmıyor. Bu nedenle üretim süreci hasattan sonra en az altı ay sürüyor ve bu süreçte acı maddeler zeytinden kademeli olarak atılıyor. Bununla birlikte son üründe belirli bir acılık derecesi kalıyor ki bu da zeytinin tazeliğini ve özgünlüğünü gösteriyor.

Orta boy bir zeytin olan Edremit çeşidi yumuşak eti, limon kabuğu gibi ekşi tadı ve kekik, acı badem, enginar ve Ege otları aromasıyla Türkiye’de yetişen diğer zeytinlerden ayrılıyor. Bu zeytinin diğer bir önemli ayırt edici özelliği de eti ile çekirdeğinin birbirinden kolayca ayrılması. Zeytin çekirdeği pürüzlü olsa da dil üzerinde rahatsızlık yaratmıyor. 


Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini ,Türkiye’nin en sevilen çeşitlerinden biri olan Edremit çeşidinden elde ediliyor

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “PDO logosu üreticilerin ürünlerini korumalarına ve tüketicilere güven vermelerine yardımcı oluyor. Tüketiciler de logoyu gördüklerinde orijinal bir ürün aldıklarını anlıyorlar. AB tescili, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin de Türkiye sınırlarının ötesinde korunmasını ve tanınmasını sağlayacak” diyor.

Edremit Körfezi bölgesinde zeytincilik binlerce yıllık bir geleneğe sahip. Çünkü Kuzey Ege ve Güney Marmara bölgeleri zeytin meyvesinin gelişimi için elverişli koşullar sağlıyor. Bölge, bugün Türkiye’de önemli bir ekonomik sektör olan zeytincilik için bir vazgeçilmez.

“Edremit’in zeytin mirası Avrupa’da öne çıkacak”

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan AB tescilli ürün için şöyle konuşuyor:

“Edremit zeytinyağından sonra AB’nin Edremit Körfezi yeşil çizik zeytinini de tescil etmesinden gurur duyuyoruz. İş birliği ve dayanışma ruhuyla elde edilen bu başarılar Edremit’in zeytin mirasının Avrupa’da öne çıkmasına sağlayacak. Edremit Belediyesi olarak yerel ekonomimizi güçlendirmek ve Edremit’i uluslararası platformlarda daha da güçlü bir şekilde temsil etmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”


Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan

PDO tescili için başvuru sürecini yürüten Edremit Ticaret Odası’nın Başkanı Ahmet Çetin, “2018’de yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasından ve Edremit’in ikinci kez AB coğrafi işareti almasından dolayı çok mutluyuz. Hem Edremit zeytinyağı hem de Edremit zeytini dünyanın en iyi kalitesine sahiptir. Zeytinimizin Avrupa’da bilinirliğinin artacağına inanıyorum. Üreticilerimize, sanayicimize ve Türkiye’deki tüketicilerimize hayırlı olsun” diyor.

“Yeşil çizik zeytin doğal salamuradır”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ” ifadelerini kullanıyor.

 Zeytin danışmanı ve ziraat mühendisi Murat Küçükçakır‘a göre “yeşil çizik zeytinin doğal salamura olduğunu” vurgulamak gerekiyor.

Küçükçakır şöyle devam ediyor: Bu gelişmeyi bölgenin ve ürünün tanıtımı açısından çok olumlu buluyorum. Coğrafi işarette bölgenin ürüne kattığı değer çok önemlidir ve Kazdağları’nın oluşturduğu ekosistem ve toprak yapısı bölgedeki çeşide hem zeytinyağı hem de sofralık olarak üstün özellikler kazandır. Bölge halkının yeşil çizik zeytini elde etmek için kullandığı atalardan öğrenilen basit doğal işlem de coğrafi işaretlemede önem taşır. AB logosuyla tescillenmek bizim için gurur kaynağıdır.”

Edremit’teki üreticiler de bu gelişmeden memnun. Bunlardan biri de Nermin Gökduman. Gökduman şöyle diyor: “AB tescili gurur verici bir gelişme. Ülkemizin değerlerinin coğrafi işaretle dünyaya tanıtılması çok değerli. Özellikle bazı zincir marketler tescilli ürünlerin satışına destek veriyor. Edremit zeytinyağımızda olduğu gibi yeşil çizik zeytinimizin de hem tanınırlığının hem satışının artacağına inanıyorum.”

Üretici Hasan Pekin ise “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ürünün pazarlama olanaklarının artacağını düşünüyorum” diye konuşuyor.

AB’nin Türkiye’de tanıdığı ürünlerin listesi

AB’nin Türkiye’den PDO (korumalı menşe adı) ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle:

1- Antep baklavası / Gaziantep baklavası

2- Aydın kestanesi

3- Aydın İnciri

4- Bayramiç Beyazı

5- Malatya kayısısı

6- Milas zeytinyağı

7- Taşköprü sarımsağı

8- Giresun tombul fındığı

9- Antakya künefesi

10- Suruç narı

11- Çağlayancerit cevizi

12- Gemlik zeytini

13- Edremit zeytinyağı

14- Milas yağlı zeytini

15- Ayaş domatesi

16- Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini

17- Maraş tarhanası

18- Ezine peyniri

19- Safranbolu safranı

20- Aydın Memecik zeytinyağı

21- Araban sarımsağı

Türkiye’deki coğrafi işaretlerle ilgili hikayeleri

AB-Türkiye iş birliğine ilişkin hikayeler 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir