Bankada parası olanlar için çok önemli gelişme

Posted by

Kur korumalı mevduata yüzde 5-7.5 arasında stopaj uygulanmasına karar verildi.
Kur korumalı mevduata (KKM) uygulanan vergi avantajı kaldırıldı; söz konusu hesaplar için %5-7,5 arasında stopaj uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı’nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından; 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda % 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda % 5, altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından; 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda % 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda % 5 stopaj uygulanacak.

Ekonomist İric Cibre KKM’deki bu adımı şöyle değerlendirdi:

“KKM’ye 6 aya kadar 7.5%,1 yıla kadar 5% stopaj geldi

Klasik mevduatta stopaj değişmedi ve 31/10’a kadar uzatıldı

Ben buradan, Ekim’e kadar faiz indirimi yok, sıkılık devam etsin, zaten likidite faizi düşürüyor anlayışını okuyorum

KKM’den hızlı çıkışı sorunlu buluyorum…”

KKM’DE ALTI AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜ GERÇEKLEŞTİ

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın bildirdiğine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verileri 19 Temmuz haftasında kur korumalı mevduatlar 60.9 milyar TL düşüşle son altı ayın en sert gerilemesinin kaydedildiğini ortaya koydu. Özellikle kur korumalı mevduatlarda, şirketlere yönelik vergi avantajlarının sona ermesi düşüş ivmesinin hızlanmasına yol açtı.

BDDK verilerine göre kur korumalı mevduatlar toplamı 19 Temmuz haftasında 1.88 trilyon TL’ye geriledi. Döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması ve firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasının sona ermesine ilave olarak ağustos ayından itibaren bireysel KKM hesaplarının da stopaja tabi olmasıyla birlikte KKM’de düşüşün daha da hızlanması bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir