“`html
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği “Kocaeli Kent Ekonomileri Zirvesi”‘nin açılışında, “Türkiye Yüzyılında Sanayi ve Teknoloji” ana teması çerçevesinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Anadolu’nun dört bir yanında yeni üretim merkezleri kurma hedefinde olduklarını vurguladı.
Son 22 yılda Türkiye’nin ihracatının 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Kacır, bu başarılı sürecin sanayinin önde gelen şehirleri aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Kacır, ülkemizin ihracatında Kocaeli’nin öncülüğünü şu şekilde ifade etti:
“Kocaeli’miz, sanayinin, üretimin ve emeğin sembolü olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’nin son 22 yılda katma değerli üretimde ilerlediği mesafenin en büyük kanıtı, burada gerçekleştirilen büyük ölçekli yatırımlar ve bu yatırımlarla oluşturulan binlerce KOBİ’dir. Kocaeli, otomotiv, metal ve kimya sanayinin üretim gücünün belirleyicisi konumundadır. Türkiye’nin otomotiv ihracatında birinci sırada yer alan Kocaeli, ayrıca kimya, demir-çelik, çimento ve daha birçok sektörde de ülkemizdeki en başarılı üç şehir arasında bulunmaktadır.”
Bakan Kacır, Bakanlık olarak sanayileşmeyi desteklemek amacıyla 2002 yılında 8 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) olduğu şehre 6 yeni OSB eklediklerini aktardı.
Kocaeli’nin, Bursa’dan sonra en fazla OSB’ye ev sahipliği yaptığını belirten Kacır, bu konudaki gelişmeleri şu sözlerle açıkladı:
“OSB’lerimizde yaklaşık 140 bin yeni istihdam sağladık. 4 bin 224 teşvik belgesi vererek, kentimizde toplam 833 milyar liralık sabit yatırımları hayata geçirdik. Kocaeli, sadece üretim değil, aynı zamanda AR-GE alanında da ülkemizin lider şehri olma yolunda ilerliyor. 136 AR-GE merkezi ve 17 tasarım ofisi, yanı sıra 5 teknopark kuruldu. Bu durum, Kocaeli’ni AR-GE ve teknopark sayısı bakımından Türkiye’de üçüncü sıraya yerleştiriyor. Bilişim Vadisi, ülkemizin teknoloji geliştirme üssü olarak hayata geçirildi.”
Kacır, Bilişim Vadisi’nin, yerli otomobil Togg’un geliştirme süreçlerine ev sahipliği yaparak otomotiv sektörünün yeni hareketlilik ve dönüşümünü desteklediğini de belirtti.
“KÜRESEL ASKERİ İHA PAZARINDA YÜZDE 70’TEN FAZLA PAYA SAHİBİZ”
Bakan Kacır, yatırımlarla şehirdeki üretim, istihdam ve ekonomik büyümeyi artırmayı sürdüreceklerini ifade etti:
“Yerli insansız hava aracı (İHA) üretiminde dünya çapında lider konumdayız; Küresel askeri İHA pazarının yüzde 70’i Türk firmalarına ait. Savunma sanayisindeki dönüşümleri sivil alana da yayarak benzer başarı öyküleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda yerli otomobilimiz Togg’un geliştirilmesi örnek teşkil ediyor.”
Kacır, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında büyük bir sıçrama yapabilmesi için Togg’un yeterli olmadığını, gelecekte etkin sanayi politikaları ile çok sayıda alanda önemli atılımlar gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Gelecek dönemdeki önceliklerinin üç temel başlık altında toplandığını belirten Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Katma değerli üretim, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Bu doğrultuda sanayicilerin ihtiyaçlarına uygun destek mekanizmalarını devreye alıyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji yatırımları için kapsamlı destek sunuyoruz. Kocaeli’de gerçekleştirilecek 22 proje için 7 milyar lira yatırım planlandı. YTAK Programı ile bugüne dek proje büyüklüğü 225 milyar lirayı aşan 25 projenin onay sürecini tamamladık. Temmuz ayında, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı ilan ettik.”
Kacır, 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık teknoloji odaklı yatırımı ülkeye kazandırmayı ve ekonominin ana sektörlerinde sürdürülebilir dönüşümü sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEKLEME PROGRAMLARI TÂMİM EDİLDİ
Kacır, kamu kurumlarının dijital ve yeşil dönüşüm destek programlarını başlattıklarını duyurarak; “İşletmelerimizden ikiz dönüşüm ihtiyaçlarını belirleyen projeler sunmalarını bekliyoruz. Uyuma uygun yapılan yatırımları öncelikli yatırım uygulamaları ile destekleyeceğiz.” dedi.
Dünya Bankası’nın katkılarıyla sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine 700 milyon dolardan fazla finansman sağladıklarını belirten Kacır, karbon düzenlemelerinin etkilerini en aza indirmek adına önemli adımlar attıklarını ifade etti.
Yeşil dönüşüm yatırımları için 2030 yılına kadar 5 milyar avro finansman sağlamayı hedeflediklerini belirten Kacır, devam eden çalışmalar hakkında şunları söyledi:
“Sanayicilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yeni teşvik mekanizmaları oluşturmaya devam edeceğiz. Uzun vadeli hedeflerimizin yanı sıra yeni teşvik modelimizle yatırımcılara özel program bazlı cazip destekler sunacağız. Yalın bir yaklaşımla oluşturduğumuz yeni sistem, teşvik mekanizmalarının etkinliğini artırmayı ve ileri teknoloji yatırımlarını öncelikli hale getirmeyi öngörüyor.”
Kacır, gelecekte bölgesel sanayi alanları oluşturacak olan “Ulusal Sanayi Alanları Master Planı”‘nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Yeni OSB kurulumları ve genişleme alanlarında stratejik yatırımlar için yüzde 15 alan ayrıldığını belirten Kacır, şöyle devam etti:
“Sanayicilere yönelik yer tahsisleriyle sektör ve şehir odaklı teşvik politikalarını uyumlu hale getiriyoruz. Türkiye’nin kalkınmasına tüm şehirleri dahil etmek istiyoruz. Ülkenin dört bir yanında OSB’leri yükseltiyoruz. Sadece iki ay içerisinde Türkiye’deki OSB’lerde bulunan yatırım yerlerinin yüzde 20’sinden fazlası için sanayiciler taleplerde bulunmuş durumda; bu, ülkemizde hâlâ yüksek bir yatırım iştahı olduğunu gösteriyor.”
KOCAELİ’NİN 5 YILLIK VİZYON PROJELERİ BELİRLENDİ
Kacır, KOSGEB destek programlarını yeniden yapılandırdıklarını ve 153 binin üzerinde KOBİ’yi ziyaret ettiklerini bildirdi.
Kocaeli’nin gelecekte güçlü lojistik bağlantılar ve nitelikli insan kaynaklarıyla cazip yatırım alanı olmaya devam edeceğini vurgulayan Kacır, konuşmasını şöyle noktaladı:
“Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizle, Kocaeli’nin teknolojik altyapısını, imalat sanayisinde katma değerli ürünlerin artışını, lojistik merkez olma hedeflerimizi güçlendirmek üzere yeni projelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Şehrimizi mobilite, teknik tekstil, elektronik, bilişim, kimya ve makine sektörlerinde yüksek teknolojiyi üreten bir merkez haline getireceğiz. 5 yıllık vizyon projelerimiz, yeni teknolojilere yönelik yatırımlar ile kentsel hizmetlerin iyileştirilmesi ve sanayinin dijital dönüşümünü içerecektir.”
“KOCAELİ’NİN KATMA DEĞER ÜRETME POTANSİYELİ ARTIYOR”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kacır, Kocaeli’nin inovasyon ve yenilikte öncü bir şehir olduğunu belirterek, yerel paydaşlarla birlikte Kocaeli ve Türkiye için değer katmaya devam edeceklerini ifade etti.
Kocaeli’nde yer alan TÜBİTAK kampüsü ve Bilişim Vadisi’nin önemine dikkat çeken Kacır, “TOGG’un beyin takımı burada çalışıyor ve otomotiv sanayisinin dönüşümü Bilişim Vadisi’nde şekillendiriliyor. Gelecek dönemde bu sürece üniversitelerimizde öğrenim gören gençlerimizin daha fazla katkıda bulunmasını bekliyoruz.” dedi.
Kacır, OSB sayılarının arttırılması dolayısıyla planlı sanayileşmeyi önemsediklerini vurguladı: “Kocaeli, daha fazla üretim yerine daha fazla katma değer üretmeye zorunludur.”
Bakan Kacır, zirvenin gerçekleştirildiği alanda Kılavuz Teknoloji Merkezi stantlarını ziyaret ederek projeler hakkında bilgi aldı.
“`